Gehoord en gezien

Stadsconciërge:

Op 22 juni 2024 heeft de Gemeente Nijmegen aangekondigd stadsconciërges aan te stellen om de verloedering tegen te gaan. Dit besluit is genomen omdat sommige bewoners het niet nauw nemen met het dumpen van afval. Vooral op de hoek van de Waterstraat en Berkelstraat en op het Maasplein, stapelt regelmatig het afval zich op, zelfs ver voor de ophaaldag. “Het is diep triest,” zegt een buurtbewoner, “er liggen afvalzakken, blikjes, verpakkingsmateriaal en soms zelfs oude meubels zoals bedspiralen, matrassen of ijskasten op straat.”
Ook de Dar, verantwoordelijk voor afvalinzameling, wordt bekritiseerd omdat er tijdens het ophalen van papier wel eens iets op straat blijft liggen. De komst van de stadsconciërge moet hier verandering in brengen en bewoners direct beboeten voor vervuiling. “Ik ben benieuwd of de stadsconciërge ook de Dar zal aanspreken op hun gedrag,” aldus een bewoner. De gemeente wil deze maatregel invoeren nadat in de jaren ’90 milieupolitie op de fiets door de wijk reed om bewoners op hun gedrag aan te spreken. Dit toezicht is wegbezuinigd, maar de gemeente wil dat nu dus weer herstellen.


Zusters Clarissen:

De wijk Waterkwartier neemt met pijn in het hart afscheid van de zusters van Clarissen aan de Waterstraat/Biezenstraat in de Bron. Het tijdperk van de zusters op deze locatie komt ten einde. Ze stonden altijd open voor mensen die steun zochten en waren actief betrokken bij de wijk. Bij elke activiteit waren ze aanwezig en ze namen enthousiast deel aan de beweegactiviteiten in de Biezantijn. Elk jaar op 18 februari waren ze actief bij de herdenking van de neergestorte V1-bom die de slagerij van de familie Tesser trof. Samen met de wijkraad, nabestaanden en kinderen van basisschool De Aquamarijn zullen zij deze tragische gebeurtenis blijven herdenken, ook nu ze een nieuwe plek in Nijmegen hebben gevonden.


Ergernissen:

Op 3 juni 2024 werden de bewoners onverwacht geconfronteerd met werkzaamheden door de Firma Van Uden. In vier straten werden borden geplaatst die aangaven dat parkeren verboden was vanwege werkzaamheden. In de Waalstraat legde de firma planken boven de kuilen die eigenlijk aan vervanging toe waren. Na klachten werden stevigere planken geplaatst en borden met het parkeerverbod omgedraaid.
10 juni stond er om 7 uur ’s ochtends een vrachtwagen midden op straat om een bulldozer te leveren, waardoor doorgaand verkeer geblokkeerd werd. De vrachtwagen vertrok pas om 12:30 uur, zonder dat er werkzaamheden waren verricht.


Afvalputje:

Op 17 juni 2024 meldde De Gelderlander dat de Nijmeegse IJzergieterij in Nijmegen-West de uitstoot van schadelijke PAK-stoffen wil terugdringen. Uit een onderzoek in 2021 bleek dat de fabriek meer PAK-stoffen uitstootte dan officieel is toegestaan, zelfs tot tien keer de toegestane norm. Het bedrijf wil nu 1,5 miljoen euro investeren in nieuwe installaties om de uitstoot met 75% te reduceren. Totdat de nieuwe installaties operationeel zijn, blijft het bedrijf de normen overschrijden, wachtend op goedkeuring van de provincie.

Deel dit nieuws

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ander niews

Vergadering Wijkraad Waterkwartier

Uitnodiging voor de vergadering van de Wijkraad van het Waterkwartier.Dinsdag 17 dec 19.30 uur.De Biezantijn Waterstraat 146, 6541 TN Nijmegen. Op de

Rondleiding Stationsdistrict Nijmegen

Team Stationsdistrict organiseert enkele keren per jaar een algemene rondleiding door het Stationsdistrict. De rondleiding start op het Informatiecentrum Stationsdistrict aan de

Workshop door de gemeente Nijmegen

Op 18 november organiseert de gemeente Nijmegen een workshop over de ‘evenwichtige toedeling van functies aan locaties’. Dit is een belangrijk uitgangspunt