Herdenking V1-bominslag

Op 18 februari 1945 om 05:28 uur sloeg een V1-bom in op de hoek Biezenstraat – Waterstraat in het Waterkwartier te Nijmegen. Bij dit bombardement kwamen vier Nijmegenaren om het leven en viel een groot aantal gewonden. Eens in de vijf jaar vindt een officiële herdenking plaats en in de tussenliggende jaren wordt deze gebeurtenis in stilte herdacht. De herdenking vindt plaats bij de plaquette in de tuin van kloostergemeenschap De Bron van de Zusters Clarissen op de hoek Biezenstraat – Waterstraat.

De kinderen uit groep 7/8 van Aquamarijn hebben de herdenkingsplaat sinds 2010 geadopteerd. In groep 8 wordt er door middel van een lessenreeks aandacht besteed aan dit bombardement en de gevolgen voor de wijk en haar bewoners.

Het comité herdenking V1-bominslag Waterkwartier kan nog wat ondersteuning gebruiken.

De herdenkingen van 18 en 19 februari 2024

Beste nabestaande, (oud-)wijkbewoner of belangstellende,

Gisteren en vandaag waren er weer herdenkingen van de slachtoffers van de V1-bominslag op 18 februari 1945 in het Waterkwartier. Gisteren stonden we met nabestaanden, (oud-)wijkbewoners en andere belangstellenden stil bij deze oorlogsgebeurtenis. Fijn dat velen van jullie hierbij aanwezig konden zijn!

Bij de herdenkingen was nadrukkelijk aandacht voor de huidige oorlogssituatie in verschillende delen van de wereld. Vrede is en blijft helaas niet vanzelfsprekend. Het is nodig daarvoor te blijven pleiten. Ria van Grinsven-van den Broek vertelde op indrukwekkende wijze over de omstandigheden waaronder haar grootvader Gerard van den Broek enkele dagen na deze ramp overleed aan zijn verwondingen én over diens aanstaande schoondochter Truus Emmerik. We werden er letterlijk en figuurlijk stil van. Vervolgens werden ook Johanna Migchielsen-Brouwer en Fransje Dams gememoreerd. Na een minuut stilte werden er door de aanwezigen bloemen bij de herinneringsplaquette gelegd. Namens het stadsbestuur deed wethouder Tobias van Elferen dat.

Vandaag hebben leerlingen van groep 7 en 8 van kindcentrum Aquamarijn de slachtoffers van de V1-bominslag herdacht. De school heeft de plaquette geadopteerd en staat ieder jaar stil bij deze oorlogsgebeurtenis en de invloed hiervan. René Engelen, zoon van oud-inwoner Jos Engelen, vertelde het verhaal van zijn vader die als 15-jarige jongen deze ramp meemaakte. Daarna werd door twee leerlingen een voordracht gedaan over hun gedachten bij deze gebeurtenis. Aansluitend was het een minuut stil en werden er bloemen bij de plaquette in de tuin van de Zr Clarissen van kloostergemeenschap De Bron gelegd.

Het herdenkingscomité bedankt Steenhouwerij van Leeuwe, die de vervaagde letters en afbeelding op de plaquette afgelopen jaar heeft ingekleurd. Tevens meldden zij dat er volgend jaar weer een grote, officiële herdenking zal worden georganiseerd. Dan is het 80 jaar geleden dat het Nijmeegse Waterkwartier werd opgeschrikt door een neerkomende Duitse V1-bom.

Wil jij graag aansluiten bij de herdenking eerste bomaanslag?

Praat mee over dit onderwerp door je aan te melden als lid van deze commissie. Vul onderstaand formulier in.