Over ons
Het bestuur
Gé Vos
Penningmeester
Sinds 2022 ben ik penningmeester van de Wijkraad Waterkwartier. In 2019 ben ik met mijn partner vanuit Eindhoven verhuisd naar Nijmegen. We wonen in Koningsdaal, in de Laan van Oost-Indië. Een mooie, nieuwe buurt waar het goed wonen is. De nieuwbouw langs de Waal maakt een steeds groter deel uit van het gebied waarvoor de Wijkraad Waterkwartier de belangen behartigt. Daarom vind ik het belangrijk dat ook vanuit dit deel van de wijk mensen zich daarvoor inzetten
Hernany Hernandez
Voorzitter
Geboren in Nijmegen en opgegroeid op het eiland Curaçao, woon ik sinds 10 jaar weer in ’t Waterkwartier. Inmiddels ben ik een aantal kinderen rijker en heb een onderneming in de wijk.
In 2016 kwam ik voor het eerst in aanraking met wat destijds de wijkvereniging heette en ik was meteen enthousiast over hoe bruisend en betrokken iedereen was.
In 2018 heb ik het stokje van Ruud de Vries over mogen nemen in de rol van voorzitter. Met veel passie probeer ik deze taak zo goed mogelijk in te vullen. Samen met verschillende wijkbewoners zetten we ons in voor de wijk.
Julie Kil
Secretaris
Mijn eerste kennismaking met het waterkwartier is lang geleden, als jong meisje vakantiewerk in de Honigfabriek. Het werk was zwaar, maar de mensen super aardig.
Na lang gewoond te hebben in Bottendaal en Heseveld, zijn we 1,5 jaar geleden verhuisd naar een mooi appartement aan de Waal. Het boeit me hoe een oudbouwwijk verandert door nieuwbouw en daarom ben ik bij de wijkraad verzeild geraakt. De mensen zijn nog steeds aardig en iedereen in de wijkraad zet zich met grote betrokkenheid in voor de wijk. Dat maakte mij nog enthousiaster, dus toen Hernany mij vroeg het secretariaat over te nemen van Yvonne, heb ik ja gezegd. Dus sinds sept 2024 ben ik secretaris en ik probeer het uitstekende werk van Yvonne zo goed mogelijk voort te zetten.
Rita Kersten
Bestuurslid
Nu 2 jaar weer terug in de fijne stad Nijmegen. Begin jaren ’80 ben ik eerder in Nijmegen terecht gekomen, daar gaan studeren en nadien nog lange tijd blijven hangen. In die eerste Nijmeegse fase van twintig jaren heb ik mooie herinneringen gemaakt en in allerlei verschillende wijken gewoond, zoals in de Benedenstad, aan de Annastraat en in Bottendaal. Twee jaar geleden ben ik met mijn man neergestreken in het Waterkwartier en genieten we iedere dag van een prachtig uitzicht op de druk bevaren Waal. Net een levend schilderij.
Ik vind het belangrijk dat mensen het goed hebben in de wijk waarin zij samen leven en dat we van elkaar weten wat er speelt. Daarom heb ik mij aangesloten bij de Wijkraad en heb ik me ook beschikbaar gesteld voor het maken van de notulen van de vergaderingen.
Doel en organisatie
Doel van de wijkraad
- Het doel van de wijkraad is het bijdragen aan en meedenken over een goed woon- en leefklimaat in de wijk. Het gaat daarbij om zaken van algemeen belang en dus niet om persoonlijke of te specifiek spelende aangelegenheden.
- De wijkraad is de vertegenwoordiging van de wijkbewoners naar de gemeente voor de thema’s fysiek, sociaal en veiligheid.
Organisatie van de wijkraad
- De wijkraden zijn van de wijkbewoners, niet van de gemeente. Daarmee zijn de bewoners zelf verantwoordelijk voor de organisatie van de wijkraad.
- De wijkraad bestaat uit bestuursleden die gericht zijn op het algemene wijkbelang en streeft bij de samenstelling naar een zo goed mogelijke afspiegeling van de wijk. De bestuursleden zijn tevens aanspreekpunt voor de gemeente als het gaat om zaken die van belang zijn voor de wijk.
- Om in aanmerking te kunnen komen voor subsidie moet de wijkraad een stichtings- of verenigingsvorm hebben en uit minimaal 2 bestuursleden bestaan.
Rol van de wijkraad
- De wijkraad organiseert openbare bijeenkomsten met wijkbewoners en organisaties die het doel van de wijkraad onderschrijven. Daarbij wordt onderling informatie uitgewisseld, worden activiteiten op elkaar afgestemd, wordt geprobeerd om tot onderlinge afspraken te komen en wordt de stand van zaken in de wijk besproken.
- De wijkraad stimuleert wijkbewoners om naar de wijkbijeenkomsten te komen.
- De wijkraad draagt zorg voor de agenda en het verslag van de wijkbijeenkomsten. Deze worden goed vindbaar gepubliceerd en actief naar de wijkbewoners gecommuniceerd.
Statuten
Om inzicht te krijgen in de oprichting van de Wijkraad kan je de statuten inzien.
Waterkwartier is synoniem voor Biezen
Het Waterkwartier heet eigenlijk de Biezen. Als je de geschiedenis van de wijk induikt ontdek je dat ‘Waterkwartier’ de benaming was voor de huidige wijk Biezen. Bij de volkstelling in 1960 is de naam Waterkwartier gewijzigd in Biezen. Maar de buurtnaam Waterkwartier wordt nog altijd gebruikt als synoniem voor de wijknaam Biezen.
De gemeenteraad heeft de naam Waterkwartier nooit formeel vastgesteld. Dit betekent dat de schrijfwijze (met of zonder lidwoord) en ligging (geometrie) niet in een brondocument terug te vinden zijn en dat het Waterkwartier in de woonplaats Nijmegen niet voorkomt in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Zolang een raadsbesluit ontbreekt, blijft de onduidelijkheid voorbestaan.
De wijk wordt begrensd door de Rivierstraat, de Marialaan, de Waal en de spoorlijn. De wijk heeft een ingewikkelde stedenbouwkundige structuur. Er bestaat een sterke menging van wonen en werken, alhoewel er sinds circa 1990 heel wat bedrijven zijn verdwenen. De dichtheid van de bebouwing is groot. Een ander punt, dat ook de andere wijken in deze hoek van de stad tekent, is de barrière die spoorlijn en station vormen.
(bron: Wikipedia)
Geschiedenis
Hoewel het geen wijk is in de officiële zin van het woord wordt het Waterkwartier beschouwd als de oudste stadswijk van Nijmegen. Er was al sprake van een ‘wijk’ nog voordat de Romeinse legioenen hier arriveerden. De belangrijkste straat van het Waterkwartier, de Waterstraat, lag er al honderden jaren voor Christus. Voor een deel valt de wijk zelfs samen met de oudste versie van de stad Nijmegen: de Romeins-Bataafse stad Noviomagus (een Keltische naam die ‘nieuwe markt’ betekent) werd kort na de Bataafse Opstand van Claudius Civilis in 69 na Christus gesticht: de oudste stad van Nederland.
Op het huidige Maasplein stonden twee forse tempels, de stad had een eigen badhuis (op het huidige terrein van het Honigcomplex), en resten van de stadsmuren en –grachten zijn teruggevonden aan onder meer de Bronsgeeststraat en de Biezenstraat. Nog geen tweehonderd jaar na de stichting werd de stad alweer verlaten vanwege de hoge waterstand en de Germaanse invallen van rond 250 na Christus. De bevolking verschanste zich op het hooggelegen Valkhof. Voor de versterkingen daar werd gebruikgemaakt van slooppuin uit het Waterkwartier.
Vervolgens wordt het eeuwenlang stil in het Waterkwartier. Er was wat extensieve veeteelt in de moerassige gebieden van de Winseling (een zijriviertje van de Waal), en er stond hier en daar een boerderij. Pas in de zestiende en zeventiende eeuw was er weer sprake van bedrijvigheid in het gebied, toen de vestingwerken van de stad Nijmegen werden uitgebreid tot het gebied rond de stad: alles werd gesloopt en platgeschoven om de stadskanonnen een vrij schootsveld op de vijand te geven. Het huidige Waterkwartier behoort dan tot het ‘glacis’ (vrije veld) van de vesting. In de loop van de eeuwen daarop werden de vestingwerken steeds uitgebreid, in de laatste fase zelfs met het fort Krayenhoff aan de huidige Laan van Oost Indië.
In 2003 ging de gemeenteraad van Nijmegen akkoord met het Koersdocument Koers West. Dat was de eerste schets met een toekomst scenario voor de ontwikkeling van de Waalsprong. Het Koersdocument leidde tot het stedenbouwkundig plan 2014. Een groot gedeelte van dit stedenbouwkundig plan is al gerealiseerd, De Handelskade, Koningsdaal Noord en Zuid, Park Fort Krayenhoff en het Dijkkwartier. De rest van de plannen is nog in ontwikkeling.
(bron: Wikipedia)